Ортодонтия

Положителни страни на ортодонтското лечение:

Подредба на зъбите.

Създаване на здрава захапка.

Намалява триенето и износването на зъбите.

Създаване на естетичен и красив вид на пациента.

Много по-лесно почистване на зъбите когато са в правилна подредба.

Самочувствие и увереност.

Неправилно подредените зъби вече на са проблем. Ние в дентална клиника „Нуридент“  можем да Ви помогнем да върнете самоувереността си, чувството на комфорт в устата и желанието да се усмихвате повече. Всичко това е възможно благодарение на ортодонтията. Ортодонтията се определя като клон на наука и изкуство на стоматологията, която се справя с развитието и позиционирането на челюстите и зъбите като повлиява на оралното здраве и не по малко на естетичното и психологичното състояние на пациента. Подредбата на зъбите се осъществява с помощта на брекети, апарати и други системи. В ортодонтията конструкциите биват 2 вида:

  1. Брекетите са малки пластинки (от различен материал), който се прикрепват към зъбите с помоща на специален за целта фотополимер. След като се поставят брекетите, за да има резултат трябва да се добави и дъга на лечението. Функцията на дъгата е да променя положението на зъбите, защото в нея има зададена определена сила, с която тя премества зъбите в правилното им положение. Дъгите променят местоположението на всеки зъб в трите му равнини, а силата им зависи от формата (кръгли, правоъгълни и квадратни). Дъгите се прикрепват за брекетите благодарение на лигатурите. Лигатурите са малки силиконови пръстенчета, които задържат дъгата на мястото й в слота на брекета.

А/ Метални брекети са най-широко разпространени.

ортодонтия

Б/ Естетични брекети. Те са незабележими и не се оцветяват.

–   Керамични – почти се сливат със цвета на зъбите.

– Сапфирени – последен писък на модата. Това са буквално „бижута“ върху вашите зъби.

в/ “Orapix” система – подходящи само за определен тип ортодонтски случаи. Първокласният избор за пациента. Бързо, лесно и прецизно лечение. Постигане на перфектни резултати при значително редуцирано клинично време. При този тип брекети се използва „джиг“ системата – тя намира подходящите места за позициониране на брекетите. Джиговете са изработени от висококачествен материал, което гарантира качество.

    2.Снемаеми конструкции

а/ ClearAligner-  незабележим метод за изправяне на зъбите. Шини използвани за минимални дефекти.

б/ Функционални апарати– профилактични и лечебни, използвани за деца и възрастни. Небни и лингвални пластинки.

Небна пластинка:

Лигвални пластинки:

Разширители:

в/ Орто-Тain – готов функционален ортодонтски апарат от силикон. Разделя се на 3 вида според възрастта.

– за деца с млечни зъби (5-7 години). Състой се от двойно парче силикон. Има отвори до 3-тите зъби, а назад преминава в хоризонтални плоскости. Предлага се в 11 размера. Този апарат  е много ефективен и помага при следните дефекти:

А) Nite-Guide

-струпване на зъбите

-коригиране на овърджет

-коригиране на овърбайт

-коригиране на треми

-коригиране на вредни навици

-подобряване на гингивалната усмивка

-корекция на отворена захапка вследствие на смучене на пръст или биберон.

Апаратът изисква да се носи поне   1-2 часа на ден, включително и през нощта за постигане на желания ефект. Той е лесен за поддръжка, тъй като само трябва да се изплакне с хладка вода.

Б) Ocllus-o-Guide

– за деца със смесено съзъбие (7-12 години). Този апарат е съставен от едно парче тънък силиконов материал. Различното при него е че обхваща и първия премолар. Предлага се в 13 размера. Подходящ при:

-струпване на зъби

-овърджет

-овърбайт

-наличие на треми

-корекция на ТМС (темпо-мандибуларната става)

-корекция на кривата на Шпее

Този тип апарат изисква носене поне по 3-4 часа на ден, включително и през нощта. Поддържа се като се изплаква с хладка вода.

В) Ortho-T

– за пациенти с постоянни зъби (12+ ). Този апарат е съставен от едно парче силикон. Ежедневно трябва да се носи по 2-3 часа. Подходящ при:

-струпване на зъбите

-кръстосана захапка

-дисфункция на ТМС (темпо-мандибуларна става)

-овърджет

-овърбайт

-наличие на треми

Предимствата при този апарат са:

-резултат до 12 месеца

-може да се използва и с друга конструкция

-не се чупи

-може да се използва след големи възстановявания

Период на ретенция

След свалнето на брекетите е необходимо поставянето на ретайнер, който ще задържи постигнатия резултат за дълго време. Той ще предотврати връщането на зъбите в старото им положение. Времето за носене зависи от сложността на случая.

Хигиена и профилактика при пациенти с брекети:

Трябва да имат отлична устна хигиена, да се мият зъбите по 3 пъти на ден, Използване на интрадентални четки, използване на дентални конци, вода за уста. На всеки 3-6  месеца да се почистват от зъбен камък и да се полират.

Децата задължително трябва да се прегледат от ортодонт като това е най-добре да се случи от 7 годишна възраст.