Как болните зъби могат да разболеят целия организъм?

Според специалистите по дентална медицина, голяма част от хората не свързват зъбите, венците и като цяло устната кухина с общия здравословен статус на организма. Опасна ли е подобна липса на информация и до какво могат да доведат неподходящата орална хигиена и нередовните профилактични прегледи при лекар стоматолог?

 

 

Сърдечни заболявания

 

В устната кухина на всеки човек живеят милиони бактерии. При наличие на възпаление, тези микроби могат да попаднат в кръвния поток и да достигат до сърцето, особено при пациенти със сърдечносъдови заболявания. Там те могат да причинят възпаление на сърдечния мускул (миокардит), възпаление на обвивката на сърцето (перикардит) или възпаление на ендокарда (ендокардит).

 

Освен това, според медицински проучвания, пародонтитът, високото кръвно налягане и атеросклерозата са в пряка зависимост едно от друго. Медицински изследвания сочат, че бактерията Porphyromonas gingivalis, която е основен причинител на пародонтита, е открита в артериалната плака при пациенти, преживели инфаркт. Според друго изследване, обхващащо десет хиляди души, рискът от инфаркт при хора, които страдат от пародонтит е по-висок с 25%.

 

 

Ревматоиден артрит

 

Нови изследвания доказват, че ревматоидният артрит и болните зъби също са взаимосвързани. Според проучване направено от университета Louisville School of Dentistry Oral Health and Systemic Diseases, доказва че една от бактериите, причиняваща пародонтит Porphyromonas gingivalis, може да бъде причина за ранното му появяване, да го влоши и да помогне на заболяването да прогресира с времето. А това неизменно води до увреждане на костите и хрущялите.

 

 

Нарушаване на биоелектрическото равновесие

 

Чувствате лесна умора, болки с неясен произход и главоболие? Всичко това е възможно да се дължи на болен зъб и образувалото се фокално огнище в него, което нарушава целия баланс на тялото Ви.

 

 

Инфекция в областта на лицето и челюстта

 

Ако дори един безобиден кариес не бъде лекуван навреме могат да настъпят сериозни усложнения, тъй като разрушаването на зъба се задълбочава и обхваща по-долните слоеве и достигат до костта. Това може да доведе до периодонтит, пулпит, абсцес на костта и други.

 

Липсата на лечение при пулпит (възпалителен процес на зъбната пулпа), може да доведе до възпалителен процес на костта, меките тъкани и синуса. Инфламаторният процес постепенно обхваща меката тъкан във вътрешността на зъба (пулпата), излиза през отвора (апекса) на кореновия връх и засяга окололежащите тъкани и структури – алвеоларната челюстна кост.

 

Когато инфекциозният причинител е по-слаб и имунната система реагира адекватно, процесът може да протече хронично. В резултат на това се формира гранулом или киста. Подобни заболявания периодично се обострят (екзацербират) и зъбът е с изявена клинична симптоматика за известен период, през който костта се уврежда (резорбира/стапя) допълнително. За съжаление, често при обемните инфламаторни процеси (кисти) и грануломите става късно за ендодонтско лечение и се налага да се приложи хирургично. Ако причинителят на инфекцията е по-агресивен, то тя се превръща в абсцес или флегмон с натрупване на гной или остеомиелит.

 

Възможно е да се стигне и до инфекция в областта на лицето и челюстта, наречена ангина на Лудвиг. Тя представлява флегмонозно възпаление на съединителната тъкан в пода на устната кухина. В подобно състояние може да настъпи задушаване и поради това понякога е с животозастрашаващ характер.

 

 

Дихателна система

 

Устната кухина играе роля на „вход“ към дихателната система. При продължително немарливо отношение към хигиената на зъбите, в устната кухина се натрупват множество бактерии. Които могат да се транспортират до белите дробове и да доведат до редица респираторни заболявания, а също така да влошат общото здравословно състояние на пациенти с астма.

 

 

Частично оплешивяване

 

Получи ли сте частично оплешивяване и най-логичното, което можете да направите е да се посъветвате със специалист дерматолог. Нещото, което истински ще Ви учуди е, че той ще Ви попита дали имате болка в някой зъб и вероятно ще Ви пренасочи към дентален специалист, ако не намира дерматологична причина свързана с настоящия проблем. Частичното оплешивяване може да бъде предизвикано вследствие на грануломи, кисти и инфекции в устната кухина.

 

 

Синузит

 

При много от пациентите, зъбните корени на горната челюст са в голяма близост до синусите, а това е предпоставка за разпространението на зъбни инфекции към тях.

Ние използваме бисквитки. Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с политиката ни за поверителност.