Зъбни импланти

Какво представляват зъбните импланти?

 

Чрез зъбния имплант се осъществява заместването на корените, на един или няколко липсващи зъби. След като се протезират с коронки, се възстановява дъвкателната функция.

 

 

От какво са изработени зъбните импланти и в какви случаи се използват?

 

зъбните импланти са изработени от титан, който е биосъвместим с човешкия организъм. Могат да се използват за лечение при частично или пълно обеззъбяване. Когато съседните зъби са интактни и липсва един зъб, за предпочитане е да поставим зъбен имплант, пред това да пилим естествените зъби за металокерамични коронки. Зъбния имплантът предпазва костта от афункционална резорбция (загуба на обем), благодарение на функционално натоварване, което се прилага върху нея, вследствие на дъвкателния акт. Подобрява стабилизирането на снемаема подвижна протеза (оувърденчър). зъбните имплантипомагат и при ортодонтско лечение, в определени случаи.

 

 

 

Защо да изберете лечение със зъбни импланти, вместо да поставите подвижна – снемаема протеза?

 

зъбните импланти притежават редица преимущества пред снемаемите протези. Първата причина, поради която да изберете лечение със зъбни импланти, пред поставяне на снеммаеми протези, е комфортът, който ще чувствате. При носене на снемаеми протези, те често биват фиксирани ежедневно с лепило и въпреки това се разместват и създават дискомфорт у пациента. Те често се притесняват, че протезата им може да падне, докато говорят или се усмихват. Също така, при носенето на протези, пациентът не може да се храни, с каквото поиска, а е необходимо да спазва хранителен режим. Протезите се почистват трудно, износват се и се налага да бъдат заменяни. Това не се случва при зъбните импланти и при конструкциите, протезирани върху тях. Те не са подвижни, почистват се като естествени зъби и нямат “срок на годност”.

 

 

Какви видове зъбни импланти съществуват?

 

Съществуват различни видове зъбни импланти – двучастови (класически) и едночастови (базални и компресивни).

 

 

 

Каква е разликата между касически зъбни импланти и базални зъбни импланти?

 

Класическите зъбни импланти са двучастови. Те се поставят в спонгиозата. След като з зъбните импланти бъдат поставени, е необходимо време, преди да бъдат протезирани, за да се осъществи остеоинтеграция, като в зависимост от анатомията на челюстите се изчаква ( за горна челюст-6 месеца а за долната-3 месеца). Успеха на тези зъбни импланти зависи от общото здравословно състояние на пациента, от състоянието на тъканите в устната кухина и от това, дали е преминал успешно процесът на остеоинтеграция (да не се претоварят имплантите). При планиране на поставянето им често се налага да се направи компютърна томография, за да се прецени наличният обем кост. В случаите на по-обемни синусни кухини и при наличието на малко количество кост, зъбни импланти не винаги могат да бъдат поставени. Много често лечението с класически зъбни импланти се предшества от синус-лифт и костна аугментация, които удължават лечението и успеха не може да бъде предвиден. След като мине процеса на остеоинтеграция зъбния имплант, тoй е необходимо да бъде разкрит и да бъде поставен гингивооформител (има за функция да оформи меките тъкани около бъдещата коронка). С гингивооформителя е необходимо пациентът стои 15 дни, след това се взимат отпечатъци (директни или индиректни) за изготвяне на бъдещите конструкции.

 

Kласическите зъбни импланти не могат да помогнат във всички случаи, особено при пациенти с тежък пародонтит, голяма загуба на кост или просто в случите ,когато пациента желае по-бързо да възстанови дъвкателната си функция. Такива случаи могат да бъдат лекувани с помощта на имедиатните бикортикални зъбни импланти (базални импланти). Те са едночастови зъбни импланти. Не е необходимо да се изчаква период на остеоинтеграция, преди да бъдат натоварени. Поставят се в кортикалиса (най-твърдата кост). Могат да се поставят в случаи на частично или напълно обеззъбени челюсти. При тях не е необходимо да се прави синус-лифт или костна аугментация. Лечението с базали имpланти може да се осъществи само в рамките на няколко работни дни, заедно с протезирането. Подходящи са при пациенти пушачи и при пациенти с диабет, тъй като се поставят в по-дълбоките слоеве на костта, не се отварят ламба (както при класическите зъбни импланти), няма травмиране на тъкани и не се образуват рани. Съответно, тъканите се възстановяват по-бързо и няма предпоставка за бактериална инфекция, това гарантира успеха на крайния резултат, при лечение с имедиатни зъбни импланти.

 

 

 

зъбните импланти, подходящи ли са при хора с хронични заболявания?

 

Иновативният метод на базалната имплантология е подходящ да бъде използван и при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане, пародонтит, а също така и при пушачи.

 

 

 

Как протича възстановителният процес, след поставяне на зъбни импланти?

 

През постоперативния период е възможен оток, напрежение и дискомфорт в областта на някой зъби, но това е съвсем нормална реакция на организма, която съвсем скоро естествено ще отшуми. Единствено е необходимо да приемайте предписаните Ви медикаменти, както Вашият лекуващ лекар е препоръчал и да не приемайте храна два часа след процедурата.

 

 

 

Има ли болка при поставянето на зъбни импланти?

 

По време на манипулацията, пациентите не усещат никаква болка, тъй като процедурата се извършва с локална (местна) упойка.

Ние използваме бисквитки. Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с политиката ни за поверителност.