Зъбни импланти – Всичко, което трябва да знаете! (Част 1)

Прдстои Ви имплантологично лечение?

В тази поредица от статии ще намерите подробна информация за поставянето на зъбни импланти.

 

Най-ранните сведения за използване на зъбни импланти датират още от 2000 г. преди новата ера, в цивилизацията на древен Китай. Те придавали подходяща форма на бамбукови клончета, а след това заменяли липсващите зъби с тях.

 

Първият регистриран случай на заместващ зъб чрез зъбен имплант, направен от метал, идва от тялото на египетски цар, живял около 1000 години преди новата ера. В рорната му челюстна кост имало медно колче, което е било забито в нея.

В древната история било сравнително често явление, липсващите зъби да се заместват със зъби на животни или на други хора.

 

Различни други материали са открити и от археолозите в челюстите на древните жители, като редки скъпоценни камъни, морски черупки или други материали.

 

Векове по-късно са направени значителни развития в техниките, използвани за зъбни импланти, затова сега се връщаме в 21-ви век и ще Ви разкажем, какви са революционните научни постижения, които са достигнали медицинските специалистите на нашето време.

 

1- Какво предтавляват зъбните импланти и от какво са изработени?

Зъбните импланти най-често са изработени от метал. Целта им е да заместят корена на един или няколко липсващи зъби. Зъбните импланти са изработени от титан (биосъвместим материал) и невъзможно да бъде отхвърлени от организма. Зъбният имплант се поставя в челюстта, посредством оперативна манипулация, при която се използва локална анестезия (местна упойка). Те могат да бъдат използвани при частично обеззъбени челюсти (включително за заместване и само на един зъб), а също така и при напълно обеззъбени челюсти.

 

2- Какви видовете зъбни импланти съществуват?

Най-общо, зъбните импланти могат да бъдат разделени на 2 вида – двучастови (класически) и едночастови (базални и компресивни).

 

3- Какви са вариантите за поставяне на зъбни импланти и как протича процедурата?

Вашето лечение със зъбни импланти може да протече по два начина, в зависимост от това дали участъка, в който предстои да бъде поставен имплант, има налични зъби за вадене или е частично или изцяло обеззъбен.

 

Първи вариант – Когато има зъби за вадене.

Първия ден се вадят неперспективните зъби и се поставят зъбните импланти. Прави се пластика на меки и твърди тъкани (зашиват се раните), и се взимат отпечатъци за да бъдат изготвени бъдещите конструкции. На втория ден се прави проба на металния скелет на бъдещата конструкция и на третия ден се фиксират постоянните конструкции. Нашата цел е да предложим най-доброто лечение на пациентите ни, поради тази причина, когато има екстракция на голям брой зъби, предлагаме на нашите пациенти да преминат през междинен етап: поставят се част от зъбните импланти, вземат се отпечатъци и се изготвят временни зъби, (те биват циментирани на третия ден), с които пациентите остават в рамките на 2-3 месеца. След това, при следващата визита, се свалят временните зъби, поставят се допълнително зъбни импланти и се вземат отпечатъци за изготвяне на постоянните конструкции.

Каква е целта на този междинен етап?

Тъй като имплантирането е имедиатно, а протезирането се случва в рамките на 3 дни, напълно нормално е да се образува разстояние между тъканите и конструкцията, което е следствие на физиологична атрофия (напълно нормален процес). Това разстояние е сведено до минимум, благодарение на пластиката на меки и твърди тъкани, в рамките на милиметри, но то може да смущава пациентите, да се натрупва храна и да им създаде дискомфорт. Целта на временните зъби е, за тези 2-3 месеца, да се осъществи свиването на тъканите, след това временните конструкции да бъдат премахнати и подменени с постоянни, като те плътно ще прилягат към тъканите. По-подробна информация за процедурата можете да намерите тук.

 

Втори вариант – Зъбът/зъбите Ви вече са извадени

В случаите, при които пациентите идват при нас с частично или тотално обеззъбени алвеоларни гребени, директно се пристъпва към поставяне на имедиатните зъбни импланти и се взимат отпечатъци за изготвяне на постоянните конструкции.

*Горната информация се отнася за базалните зъбни импланти. Ако на пациентът биват поставени класически импланти, повече за етапите на лечението може да научите тук.

 

 

4- Какви конструкции могат да се поставят върху зъбните импланти?

Желателно е, когато се протезират няколко зъбни импланта, конструкциите да бъдат в блок (няколко коронки, под формата на мост). Този вариант е за предпочитане, защото се шинират имплантите и се създава голяма стабилност. В случаите на поставен единичен зъбен имплант, се изготвя самостоятелна металкорамична коронка. В дентална клиника НУРИДЕНТ можем да изработим коронките Ви от следите материали – Металокерамична корона (изработена ръчно), Металокерамична корона (изработена с лазер), Керамична корона с естетична керамика IPS е.Max, Циркониева корона с естетична керамика IPS е.Max.

 

5- Как да изберете специалиста, на който да се доверите, при поставяне на зъбни импланти и какви въпроси да му зададете?

 

За успеха на лечението със зъбни импланти е изключително важно да намерите добър имплантолог, който работи с различни имплантологични системи и познава предимствата и недостатъците им. Само така може да сте сигурни, че ще Ви бъде предложен най-добрият вариант за Вашето лечение.

Задължително попитайте, от какво са изработени зъбните импланти и чрез какъв документ може да бъде гарантиран техният произход и качество. Уверете се, че лечебното заведение, което ще посетите, извършва всички процедури по определения от здравните власти протокол и спазва отлична хигиена.

 

В Дентална клиника клиника НУРИДЕНТ, имплантите ни са придружени от паспорт, който Ви дава сигурност за качеството на зъбните импланти, а д-р Нури има над 20 годишен опит в сферата на денталната имплантология и е поставил над 30 000 зъбни импланта.

 

6->Какви са рисковете и усложненията при поставянето на зъбни импланти?

Както при всяка процедура и при имплантологичното лечение по поставяне на зъбни импланти, могат да се получат известни усложнения, макар че това се случва рядко.

 

 

7- Може ли зъбният имплант да бъде отхвърлен и колко време ще Ви „служи“?

 

Зъбните импланти са изработени от полиран титан, който е биопоносим и няма вероятност да бъде отхвърлен от Вашия организъм.

Ако имплантирането бъде извършено от опитен имплантолог и бъде спазен протетичния протокол, успеваемостта на лечението е около 96-98 % и зъбният имплант ще Ви „служи” цял живот.

Ние използваме бисквитки. Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с политиката ни за поверителност.