Избелване на зъбите

Какво представлява избелването на зъбите?

Избелването на зъбите като козметична процедура, заема все по-голяма част от съвременната естетична стоматология. Изящно белите зъби се възприемат по-добре от околните и са белег на добро здравословно състояние и висок социален статус. Причините за промяна в естествения цвят на зъбите могат да бъдат:

 • Прием на антибиотици (Тетрациклини).
 • Продължително използване на продукти за орална хигиена, съдържащи Хлорхексидин.
 • Девитализация на зъби.
 • Лечение с медикаменти на основата на Формалин.

Зъбният емайл е най-горният слой на зъба, а по него се задържат пигменти и се образуват петна и плака. Вариантът, който ще Ви осигури най-дълготрайни избелващи резултати е процедура в кабинет, която се провежда от лекар по дентална медицина. Избелващият агент се активира с ултравиолетова светлина, прониква в поричките на емайла и извлича натрупаните оцветявания. Не бива обаче да се притеснявате, че резултатът ще бъде изкуствен и неестествен. Целта на избелването е премахването на оцветяванията по зъбите и възвръщане на естествената им белота.

Често задавани въпроси преди процедурата

Какви са видовете методи за професионално избелване на зъбите?

Съществуват два метода за трайно избелване на зъбите:

 • Чрез професионално избелване, което се извършва в клинични условия от лекар по дентална медицина
 • Чрез домашно избелваща система с индивидуални шини, изработени в лаборатория, след взимане на отпечатъци от зъбите на пациента. Във всеки пакет са включени и шприцове с избелващ гел, който вашият зъболекар ще обясни как правилно да използвате.
Вредно ли е избелването на зъбите?

Много от нас мечтаят за бисерно бяла усмивка, сравнявана с тази на холивудските звезди. Дали обаче тази процедура е подходяща за всеки? Както повечето процедури и тази си има противопоказания, затова е необходимо да посетите опитен стоматолог, който ще направи професионална оценка на Вашето здравословно състояние.


Избелването е противопоказно в случаи на:

 • Множествен кариес
 • Заболявания, свързани с недоразвиване тъканите на зъба (петна, дефекти и други некариозни поражения на зъба)
 • Заболявания на венците
 • Понижена хигиена на устната кухина
 • Бременност и кърмене
Какво оцветяване на зъбите се поддава на избелване?

Почти всички видове оцветяване са податливи на избелване, но в различна степен. Например, жълтеникавите зъби се избелват по-лесно, отколкото сивкавите зъби.
Цветът на естествените зъби е от огромно значение, тъй като той се определя от отразяването и разсейването на светлината от по-прозрачния емайл, в съчетание с по-жълтеникавия цвят на дентина под него. При изтъняване и изтриване на емайла, цветът на дентина вероятно ще започне да се проявява в по-голяма степен и зъбите ще придобият неприятен цвят. В този случай, не е препоръчително пациентът да бъде подлаган на избелване, а по-скоро да се извърши консултация за поставяне на фасети или бондинг процедура.

Как да се подготвите за избелваща процедура на зъбите?

Ние от НУРИДЕНТ сме отговорни за максимално безопасно протичане на процедурата, затова държим да се видим с пациентите ни поне в две последователни посещения за почистване и полиране на зъбите. Почистването е необходимо, защото избелващият агент не би могъл да проникне в зъбите и процедурата няма да доведе до желания резултат.
Първо посещение: Професионално почистване на зъбен камък с ултразвук и полиране със системата Airflow (избелващият гел действа само върху чисти зъбни повърхности).
Второ посещение: Полиране на зъбните повърхности и пристъпване към избелване. Процедурите се извършват поотделно, тъй като след почистването на зъбния камък венецът прокървява, по този начин се нарушава адхезията на гингивопротектора към венеца, а с това идва и опасността от увреждането му от избелващия агент (водородния пероксид).

Каква система за избелване използваме в дентална клиника NURIDENT и какво представлява процедурата, провеждана в стоматологичен кабинет?

НУРИДЕНТ разполага с най-успешната лампа на Beyond Polus, която излъчва синя LED светлина. Избелващата терапия се осъществява на второто посещение, чрез две основни стъпки:

 • НУРИДЕНТ разполага с най-успешната лампа на Beyond Polus, която излъчва синя LED светлина. Избелващата терапия се осъществява на второто посещение, чрез две основни стъпки:
 • Активиране на гела със светлина от ускорител Beyond Polus – Благодарение на излъчената светлина, избелващите съставки преминават по-бързо през емайла, тъй като се ускорява разлагането на молекулите водороден пероксид на свободни радикали. Именно те оксидират оцветяванията, включени в зъбните структури.

Внимание: Реакцията, която настъпва по време на процедурата, е безопасна за зъбите и здравето на пациента.

Каква е продължителността на процедурата по избелване в стоматологичен кабинет?

Процедурата в стоматологичен кабинет отнема около 45 минути.

Какъв е резултатът след избелване на зъбите в стоматологичен кабинет?

Ефектът е видим на момента, зъбите са блестящо бели, но това много зависи от изходния цвят, който е имал пациентът преди процедурата.

Колко време трае ефектът от избелването?

Ефектът от избелването трае обикновено около 2-3 години, като той може да бъде поддържан с шини за домашно избелване, а също така спазвайки така наречената „бяла диета“, която ще опишем подробно в следващите въпроси.

Какъв е най-честият дискомфорт, който изпитват пациентите след избелваща процедура?

Дентинът е пореста тъкан, която се намира под повърхността на емайла. А самият емайл е полупрозрачната твърда тъкан на зъба. За да се стигне избелващия агент до дентина, активният химически елемент прави микропори в емайла. В последствие те биват възстановени за сметка на минералните компоненти на слюнката. Понякога, обаче, това е недостатъчно и възникват усложнения като свръхчувствителност на емайла след избелването. Но не бива да се притеснявате, тази чувствителност е краткотрайна и отшумява значително бързо.

Как можете да имате бяла усмивка в домашни условия?

Съветваме Ви да не прибягвате до избелване на зъбите със сода бикарбонат, лимон, кислородна вода и т.н. Това може да бъде опасно за състоянието на Вашите зъби. Обърнете се към дентален лекар, който ще Ви посъветва каква система за домашно избелване да закупите. В дентална клиника НУРИДЕНТ предлагаме система за домашно избелване с най-високо качество, постигаща изключително професионални резултати, без да причинява болка, дори при хората с по-висока чувствителност на зъбите и не носи риск за тяхната здравина.

Има ли метод, който да промени цвета на зъбите ни завинаги?

Разбира се, че има, но това със сигурност не е избелваща система. Постоянно бяла усмивка, която не се променя с годините, може да имате само ако на зъбите бъдат поставени фасети. Те предлагат още едно удобство – освен, че променят цвета на зъбите, коригират и формата им, а също така и някои минимални несъвършенства в подредбата на зъбите. Ако сте избрали този метод, не се притеснявайте да се свържете с нас, за да предложим най-подходящия план за поставяне на фасети.

Какъв е ефектът на избелващите пасти за зъби?

Пастите, предназначени за избелване на зъбите не ги избелват, а подпомагат задържането на резултата за по-дълъг период от време.

Поддават ли се на избелване пломби, корони и други възстановявания?

Не. Могат да бъдат избелвани само естествени зъби. Коронки, фасети, обтурации(пломби) или композитни възстановявания не се повлияват от никакви системи за избелване. Препоръчваме Ви ако планирате избелване, първо да се подложите на процедурата, а след това изкуствените възстановявания да бъдат изработени с цвета на избелените зъби.

Често задавани въпроси след процедурата

Какво представлява така наречената „Бяла диета“?

“Бялата диета” представлява ограничаване приема на оцветяващи храни и напитки за период от 2 седмици, както следва:

 • Оцветяващи храни и подправки, съдържащи силни пигменти (тъмен шоколад, тъмни супи, какао, цвекло, доматен сос, боровинки, къпини, соев сос и къри.)
 • Оцветяващи напитки (кафе, тъмен чай, тъмни безалкохолни напитки, цветни сокове, червено вино и всички оцветяващи алкохолни напитки. За да избегнете оцветяването на зъбите бихте могли да използвате сламка, тъй като тя ще ограничи контакта на зъбите с оцветяващите агенти в определена напитка.
Как да запазим резултата от избелването по-дълго?

Освен спазването на „Бяла диета“ е необходимо да изпълнявате още няколко неща, за да запазите белотата на усмивката си за възможно най-дълъг период от време.
- Измиване на зъбите с флоуридна паста
- Намаляване на тютюнопушенето

Как да се справите ако се прояви чувствителност на зъбите след избелване?

Както вече споменахме, зъбите могат да станат чувствителни до 36 часа след процедурата. Препоръчваме Ви да избягвате студени храни и напитки, а най-добре е те да бъдат със стайна температура.