Детска стоматология

Детската дентална медицина се грижи за оралното здраве на новородени,деца и юноши, което включва лечение на кариес и заболявания на пулпата и периодонциума, малоклузия и спешно лечение.


Срокове за поникване на временните зъби
Централни временни резци 6-8 месец
Странични временни резци 8-12 месец
Първи временни молари 12-16 месец
Кучешки зъби 16-20 месец
Втори временни молари 20-30 месец


Срокове на поникване на постоянните зъби
Първи постоянни молари, централни резци 6-7 година
Странични резци 7-8 година
Първи постоянни премолари 8-9 година
Кучешки зъби 9-10 година
Втори постоянни премолари 10-11 година
Втори постоянни молари 11-13 година
Трети постоянни молари 17-21 година


Първо посещение

Първото посещение при денталния лекар трябва да стане на 1-годишна възраст. По това време първите зъби са поникнали и денталният лекар може да обсъди методи за орална хигиена. Лекарят може да насочи родителите по отношение на диета, прием на флуорид, премахване на вредни навици-смучене на пръст, които могат да доведат до ортодонтски аномалии.

Колко чести трябва да са посещенията?

Детето трябва да посещава кабинета два пъти годишно. Броят на визитите зависи от това дали детето има кариес,лоша орална хигиена и необичаен зъбен растеж.

Важни ли са временните зъби?

Временните -млечни зъби са от голямо значение. Благодарение на тях детето се научава да говори правилно, да дъвче и да се усмихва без притеснение. Млечните зъби запазват място за постоянните. Ако детето ги загуби в ранна възраст съседните на дефекта зъби могат да се преместят към освободеното място и да доведат до ортодонтски проблеми на постоянните зъби.

Как се почистват временните зъби?

При новороденото се използва марля за почистване на меките тъкани в устата (венците) след хранене. След поникване на първия зъб може да се използва мека четка за зъби.

Кога може да се използва паста за зъби?

След поникването на първите зъби, може да се използва паста. Пастата с флуорид не се препоръчва за деца под 2 години, защото могат да я погълнат и да приемат по-голямо количество флуорид,което може да доведе до петна по зъбите. Родителите трябва да помагат на децата при миенето на зъбите докато малките не могат да го извършват самостоятелно. Трябва да изплакват много добре след четкането на зъбите.