Кариес и профилактика

Какво представлява кариесът?

Кариесът е най-разпространеното заболяване. Той разрушава твърдите зъбни тъкани чрез чести киселинни атаки, като се извличат калциевите йони от емайла и впоследствие се разлага кристалната структура. Ако загубата на минерал е по-голяма от реминерализацията, твърдите тъкани на зъба могат да се разрушат необратимо и да се образува кариозна лезия, която е необходимо да се лекува веднага след откриването й.

От какво се причинява кариесът?

Кариесът е заболяване, появяващо се във всяка възрастова група. Засяга, както възрастни, така и деца. Данните сочат, че 95% от населението по света страда от кариес.
Кариесът се появява неизбежно при наличието на някои от следните фактори:


 • Зъбната плака – Тя най-често се отлага по шийките, контактните повърхности на зъбите и вдлъбнатините, тъй като те са по-малко достъпни и почистването им с четка за зъби е затруднено.
  Ако зъбните повърхности не биват почиствани редовно, то задържането на микроорганизми в устната кухина е неизбежно.
 • Прекомерна консумация на сладки храни и напитки – Обработените храни, полуфабрикатите и захарите увеличават киселинността в устната кухина, която обикновено е около 7 pH. От своя страна, микроорганизмите преработват захарите до киселини, които разграждат минералните тъкани на зъбите.
Какви видове кариес съществуват и как изглеждат те?

Кариесът бива два вида, в зависимост от обратимостта на процеса:

 • Обратим – Обратим е кариесът “стадии на бялото петно”, който се лекува чрез реминализация.
 • Необратим – Необратимият кариес се лекува чрез обтурация (пломба) и от своя страна се разделя на:
  - повърхностен – засяга само емайла
  - среден – засяга дентина
  - дълбок – може да осъществява микрокомуникация с пулпата и да прерасне в пулпит

Какви са симптомите при наличие на кариес?

Симптоматиката при наличие на кариес е многообразна, като това зависи от стадия на протичане. Симптомите могат да бъдат задължителни (промяна на цвета на емайла и прозрачността на зъба) и съпътстващи (болка от дразнители като сладко, студено, топло, наличие на лош дъх и кървене от венците.)

Как се диагностицира?

Необходимо е денталният лекар да направи цялостен преглед на зъбните повърхности. Това се случва със стоматологично огледало и сонда. Големите кариеси често могат да бъдат видяни дори с просто око, но малките лезии са трудни за идентифициране.

Рентгенографията също се използва често в диагностиката на кариеса. Понякога бактериите проникват в емайла и достигат дентина, а външната повърхност се реминерализира, особено при наличие на флуорид. По този начин, кариесът е труден за диагностициране и често бива наричан “скрит кариес”.

Как протича лечението при наличие на кариес и какви видове обтурации (пломби) съществуват?

Лечението на зъбния кариес и неговите усложнения зависи от това в какъв стадий е кариозният процес и протича в два основни етапа.

Първи етап – премахване на увредените от кариеса зъбни тъкани, чрез ротационни инструменти или лазер за изпаряване на твърди зъбни тъкани. В повечето случаи се работи под местна анестезия (упойка).

Втори етап – промиване с дезинфекционни средства и поставяне на пломба.

Съществуват няколко вида обтурации, а каква ще бъде избрана за конкретната манипулация зависи изцяло от лекуващия лекар и желанието на пациента.


Композитни пломби

Най-често използваните материали за запълване са композитите, тъй като изглеждат като естествения зъб. Те са съставени от стъкло или кварц в смола. Техните основни преимуществата са, че денталният лекар има възможността да избере цвят, който да отговаря напълно на цвета на естествения Ви зъб. Композитите са идеални за малки до средни по големина кариеси и при зъби, които са подложени на големи дъвкателни сили, например задните зъби.

Глас-йономерни пломби

Съставени са от акрилови киселини и фини стъклени частици. Обтурациите могат да бъдат избрани в цвят, който да е еднакъв с този на съседните естествени зъбни тъкани. Уникалното им качество е, че отделят флуорид, който участва в превенцията на кариес. Денталните лекари препоръчват този тип обтурации в зони, намиращи се близо до венеца. Прилагат се изключително в детска възраст.

Инлеи/Онлеи

Инлеите и онлеите са възстановявания, които се използват за обтуриране на задни или фрактурирани зъби, които нямат индикации за поставяне на корона. Инлеят позволява на денталният лекар да съхрани повече естествени зъбни тъкани. Основното им предимство е издръжливостта, която може да бъде над 30 години. Това води до повишаване на здравината на зъбите до 75% и предотвратяват нуждата от допълнително лечение в бъдеще. Използват се и при нужда от подмяна на стари обтурации.

По време на лечението, лекарят премахва старото възстановяване под локална анестезия (упойка) и взима отпечатък от зъба, който се изпраща в лаборатория. Новият инлей или онлей се изработва от керамика, злато или композит. На следващото посещение се циментира. Инлеят или онлеят се слива с естествения зъб, за да се получи максимално естетичен краен резултат. Необходими са две посещения, за да бъде лечението изцяло завършено.

Други видове обтурации

От много години денталните лекари използват амалгамните пломби за запълване на кавитетите, защото амалгамата е един от най-евтините материали, но основният недостатък е сивият му цвят, който прави обтурацията неестетична.
Златото също е приложим материал в денталната медицина. При желание на пациента се използва при инлеи, корони и мостови конструкции.

Как да се предпазим от появата на кариес?

Хранителна профилактика –
Избягване на храни и напитки, богати на захари (сладкиши, тестени изделия, газирани и подсладени напитки и др.)

Флуорна профилактика –
Използване на флуорни пасти за зъби при възрастни и флуорни таблетки при деца.

Орална хигиена –
Най-добрата и лесна профилактика е редовното миене на зъбите с подходяща четка и паста, както и използването на интердентални конци (или четки). Масова грешка е, че пациентите отделят едва по 40-50 секунди, за да почистят зъбите си, а това време е крайно недостатъчно. Желателно е миенето на зъбите да бъде с продължителност около 3-4 минути.

Силанизиране на зъбите при децата –
Силантът е течен материал, който се втвърдява при различни условия. Поставен върху зъбите, той осигурява профилактично покритие на здрави дълбоки фисури, ямки и бразди. По този начин, детските зъби се предпазват от ранна поява на кариеси.

Какво ще се случи ако кариесът не бъде лекуван?

Ако кариесът не бъде лекуван на време могат да настъпят сериозни усложнения, тъй като разрушаването на зъба се задълбочава и обхваща по-долните слоеве. Това може да доведе до периодонтит, пулпит, абсцес на костта и други.