Ендодонтия (Кореново лечение)

Какво представлява ендодонтското лечение?

Ендодонсткото лечение е процедура, целяща елиминирането на инфекция от или около кореновите канали. Кореновото лечение обикновено изисква анестезия, за да бъде намален дискомфортът на пациента. Лечението може да завърши в едно или няколко посещения, в зависимост от сложността на конкретния случай.

Как се диагностицира?

Когато кариесът не се лекува дълго време той достига до пулпата и причинява възпаление, наречено пулпит. Нелекуваното възпаление на пулпата може да се разпространи в съседни на зъба структури и вследствие на това да се развие периодонтит. При периодонтит и пулпит се предприема ендодонтско лечение. За по-точна диагностика на процеса, лекуващият лекар ще снеме анамнеза и клиничен статус и ще Ви направи допълнителни изследвания като рентгенография, тест за виталитет (ЕОД) и други.

Какви са симптомите при наличие на пулпит и периодонтит?

Ендодонтското лечение е наложително, когато пулпата е необратимо увредена.
Симптомите, характерни за пулпни инфекции са:

  • нощна и пулсираща болка
  • чувствителност от топло и студено (която се задържа и след премахването на дразнителя)
  • ирадииращи болки
  • пациентът трудно може да определи в кой зъб изпитва болка

Симптомите, характерни при периодонтит са:

  • постоянна и пулсираща болка
  • перкусия (болки при дъвчене)
  • пациентът лесно локализира къде в кой зъб изпитва болка
Как протича ендодонтското лечение?

Ендодонтското лечение протича в четири основни стъпки:

Първа стъпка:
Поставя се точна диагноза и се работи с локална анестезия. Изключително важно е да се определи дължината на кореновите канали, за да бъде успешно лечението. В повечето случаи, това се прави чрез апекслокатор. След като зъбът е обезболен, може да се постави кофердам, който да изолира зъба и да го предпази от слюнката по време на целия процес.


Втора стъпка:

Чрез подходящ кавитет се осигурява достъп до кореновите канали през корена на зъба и се използват инструменти (ръчни или машинни) за премахване на пулпата и кореновото съдържимо. След това каналите се обработват и им се придава подходяща форма.


Трета стъпка:

След като бъдат оформени и почистени, каналите се запълват с биосъвместим материал, най-често гутаперка и силър.


Четвърта стъпка:

След приключване на лечението, зъбът се възстановява с корона или обтурация (пломба), за да се осигури защита и възобновяване на неговите функции.

Извършват се и контролни рентгенографии, които целят проследяването на оздравителния процес в костта.

Колко време изисква кореновото лечение и болезнено ли е то?

Ендодонтското лечение може да се проведе в едно или няколко посещения, в зависимост от сложността на възпалителния процес. При лечението се използва локална анестезия, за да се осигури максимален комфорт на пациента.

Кога ендонтското лечение е преминало успешно и кога е необходимо да се проведе релечение?

След лечение е възможно да се получи реинфекция. В подобни случаи, зъбът продължава да бъде чувствителен или има наличие на периапикални изменения (грануломи).

Какво следва ако не бъде проведено кореново лечение?

Липсата на лечение при пулпит (възпалителен процес на зъбната пулпа), може да доведе до възпалителен процес на костта, меките тъкани и синуса. Инфламаторният процес постепенно обхваща меката тъкан във вътрешността на зъба (пулпата), излиза през отвора (апекса) на кореновия връх и засяга окололежащите тъкани и структури – алвеоларната челюстна кост.

Когато инфекциозният причинител е по-слаб и имунната система реагира адекватно, процесът може да протече хронично. В резултат на това се формира гранулом или киста. Подобни заболявания периодично се обострят (екзацербират) и зъбът е с изявена клинична симптоматика за известен период, през който костта се уврежда (резорбира/стапя) допълнително. За съжаление, често при обемните инфламаторни процеси (кисти) и грануломите става късно за ендодонтско лечение и се налага да се приложи хирургично. Ако причинителят на инфекцията е по-агресивен, то тя се превръща в абсцес или флегмон с натрупване на гной или остеомиелит.

Пациентите не бива да пренебрегват факта, че кореновото възпаление може да има много сериозни последици за тяхното здраве (разпространение на инфекцията към други органи), ако то не бъде лекувано.